Faldne i 1864 fra Ry-området.
Vi har forsøgt at finde faldne fra krigen i 1864 fra vores område, men i første omgang lykkedes det kun at identificere to, som helt sikkert kommer herfra.
Historien melder ikke noget om, de har været i kamp, og de døde af sygdom på lazaret.
Den ene hed Jacob Ernstsen (f.1831 i Firgårde) og var oppasser nr. 398 ved 2. infanteriregiments 2. kompagni (Troppeafdelingen).
Han døde den 7. eller 8. maj 1864 på Valdemar Slots lazaret i Bregninge og blev også begravet på kirkegården dér. Dødsårsagen var tyfus eller lungesvindsot.
De to efterfølgende uddrag er fra hovedrullen for Dover sogn 1859 og fortæller, at Jacob Ernstsen var indkaldt soldat i 1856, men blev kasseret fra tjenesten. I 1863 byttede han imidlertid vilkår med Anders Sørensen, som ifølge præst og skolelærer var svagtsynet med grå stær på venstre øje.
Det må vel forståes på den måde, at han blev “stillingsmand”.
Der er dog nogle udestående spørgsmål til den historie: kunne man virkelig blive “stillingsmand”, når man forud var blevet kasseret ?
Underligt virker det også, at Jacob Ernstsen først fik sin afsked i 1870, når han var død og begravet i 1864.
Den anden var Søren Rasmussen (f. i Firgårde, men Svejstrup er anført ved begravelsen), menig nr. 220 ved 9. regiments 5. kompagni.
Ifølge lægdsrullen havde han været soldat i 1858. I Perioden 1860-1863 var han i Skanderup, hvorpå han returnerede til Dover.
Han døde den 25. april og her var dødsårsagen tyfus. Lazarettet, som han lå på var i Båring, og hans grav blev på Asperup kirkegård.
Undervejs i vores undersøgelser af lægdsrullerne dukkede der imidlertid yderligere tre personer op:
Der var Niels Madsen, Hans Henrik Jacobsen og Rasmus Thomasen, som var meldt savnede og tilsyneladende var faldet i kampen.
Niels Madsen (f.1836 i Illerup) havde været konstabel ved 2. artilleriregiment i 1859. Han var savnet ved Skanse 8 i Dybbøl, og der kom aldrig flere oplysninger frem.
Hans Henrik Jacobsen (f. 1837 i Boes) havde været soldat ved 9. bataljon i 1859. Der meldes, at han var savnet efter krigen, og der kom ingen yderligere oplysninger frem siden.
Rasmus Thomasen (f. 1834 i Fiskerhusene) havde været soldat ved 9. bataljon i 1857.
Først i 1868 nåede oplysningen om, at han “skal være falden ved Dybbøl 1864” frem til de lokale lægdsmyndigheder.
Vilhelm Cohens bog om de faldne beretter imidlertid, at han blev såret og fanget ved Dybbøl. Han døde den 8. maj på Lazaret i Flensborg og blev begravet på kirkegården dér.
Hvis man selv vil forsøge sig, kan man søge i denne bog:
Cohen, Vilhelm: Krigen 1864 og de faldnes minde
En fortegnelse over faldne på dansk side. Indeholder oplysninger om dato og sted for død og begravelse.
Der er også netop udkommet en anbefalelsesværdig bog om midtjyske soldater i krigen 1864:
Magne Lund og Preben Strange: Fra Altona til Dybbøl.